Željezara Split na pragu stečaja

Bez autora
Feb 06 2011

Gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije sve dublje tone. Privatizacija Brodosplita krajnje je nesigurna, dugogodišnja agonija u tvrtkama Adriachem, Imota i Trimot gotovo će sigurno završiti stečajem, a taj scenarij potvrđen je i za Željezaru Split. Čak i ako se nakon stečaja pokrene proizvodnja, polovica od 400 radnika sigurno gubi radna mjesta. Nije udovoljeno radničkim zahtjevima da se raskine veza s poljskim vlasnikom Zlomrexom i da se proizvodnja nastavi. Poljski vlasnik se ne pojavljuje, ne plaća račune, ali i ne odustaje od svoje imovine. Željezara duguje više od 400 milijuna kuna i bilo koji vjerovnik mogao bi pokrenuti postupak. HEP je već pokrenuo postupak naplate duga. U Vladi se stečaj nameće kao jedino rješenje. Sve je, čini se, usklađeno i sa sindikatima.

Željezara Split na pragu stečajaGospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije sve dublje tone. Privatizacija Brodosplita krajnje je nesigurna, dugogodišnja agonija u tvrtkama Adriachem, Imota i Trimot gotovo će sigurno završiti stečajem, a taj scenarij potvrđen je i za Željezaru Split.

Čak i ako se nakon stečaja pokrene proizvodnja, polovica od 400 radnika sigurno gubi radna mjesta.

Nije udovoljeno radničkim zahtjevima da se raskine veza s poljskim vlasnikom Zlomrexom i da se proizvodnja nastavi. Poljski vlasnik se ne pojavljuje, ne plaća račune, ali i ne odustaje od svoje imovine. Željezara duguje više od 400 milijuna kuna i bilo koji vjerovnik mogao bi pokrenuti postupak. HEP je već pokrenuo postupak naplate duga.

U Vladi se stečaj nameće kao jedino rješenje. Sve je, čini se, usklađeno i sa sindikatima.

- Očekujemo da putem tih mehanizma stečaja dobijemo priliku da se sve ono što je dubioza u samoj Željezari razriješi na najbolji mogući način i eventualno onda otvori mogućnost za nastavak proizvodnje, izjavio je Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević smatra da stečaj neće biti otvoren dok se ne odštete ljudi. To je, dodaje Dragičević, dužan napraviti vlasnik - Zlomrex koji je pobjegao iz Hrvatske. Hrvatska Vlada od Zlomrexa mora dobiti novac. No, ni Poljaka ni njihova novca zasad nema, a nema ni jamstva da će nakon stečaja zaista oživjeti proizvodnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik